Bejelentkezés
+36 70 942 7984

vasaseszter.bach@gmail.com

 

Gyerekek...

A Bach-virágeszenciákat használhatjuk felnőtteknél és gyerekeknél is. Nem is tudom, mit kezdtem régen azokkal a problémákkal, amiket ma sokkal ügyesebben oldok meg az eszenciák segítségével! Íme egy kis csokor abból, hogy mire is jók a Bach-virágok.

KISGYERMEKKOR
Képzeljük csak el, milyen a védett és puha, meleg anyaméhből megérkezni a világra, ami hideg, zajos és vakítóan világos. Nagyon más, mint lebegni a magzatvízben, ahol mindent megkapunk a köldökzsinóron keresztül. Mekkora változás! És az élet csupa változás lesz később is, hiszen rohamléptekkel fejlődnek a gyerekek: ami egyik nap kunszt, az másnap már a múlt. Nekünk felnőtteknek is nehéz ezt a tempót követnünk – főleg, ha már elindul a kismanó. Jönnek a fogacskák, fejlődnek az izmok, rengeteg dolog történik egy-egy nap. Sok a változás a gyerkőc életében is, ami megviselheti őket és kihathat alvási ciklusaikra is. Ilyenkor jön jól például a Walnut (Dió) eszencia, mely segíti őket, hogy ne viselje meg őket a változás. Védelmet nyújt számukra a külső hatásoktól is, amikor azok már túl sok ingert jelentenének a gyerekeknek. Mire azt hisszük, kialakultak az alvási ciklusok, azonnal változni kezdenek, már nem tudnak elaludni akkor, amikor szoktak, csak hosszas nyűgösködés után. És már nem is alszanak annyit: eddig be tudtuk fejezni a rendrakást vagy mosogatást a délutáni alvás alatt, most meg alig kezdünk neki, már megint felébrednek. És ez kihat az ébrenlétükre is: nyűgösebbek és sírósabbak – és lassan mi is. De ne készüljünk ki, van megoldás: Olive (Olajfa) eszencia! Ezen eszencia egyik tulajdonsága, hogy ha fáradt a szervezet, segít elaludni – hogy ne este tízig ugráljon a gyerek az ágyon, hogy fáradt agytekervényeit oxigénhez juttassa. Az alvási ciklus mélyebb lesz az eszencia által, így az ébrenlétek is intenzívebbek lehetnek. A gyerkőc is jobban érzi magát, ha kipihent – hát még mi, ha nincs a szokásos nyűgösködés és túlélési üzemmód. És ha végre elalszik, akkor mi is szedjünk be egy kis Olive-ot, mert be kell hozni a sok lemaradást! Kit érdekel a sok mosatlan vagy a kupi, majd ha kipihentük (mindketten) magunkat, jobban fog menni minden!
Ha pihentebbek vagyunk, akkor jobban fogjuk bírni a kisgyermekkor mumusát is, a hisztit! Mert ha a gyerek rákezdi, akkor pont akkor, pont ott, pont azon a hangszínen, amitől rekord gyorsasággal csupaszodnak le az idegszálaink és merednek az égnek. Ilyenkor jön jól a Cherry Plum (Cseresznyeszilva) eszencia (amit a Rescue termékekben is megtalálunk), mely segít lenyugodni, mielőtt: 1. mi is olyat teszünk, amit később megbánnánk, 2. a gyerkőc is lenyugszik, mielőtt teljesen kikészíti magát – általában olyan kardinális kérdésen, hogy a kedvenc pohara miért nincs elmosva, mert ő bizony másból nem iszik...


ÓVODÁS KOR
Ez is elérkezett... van aki felsóhajt és van, akinek a könnyei potyognak. Már ez sem egy egyszerű helyzet és még nem is beszéltünk arról, hogy mit szól ehhez a delikvens, mármint a gyerkőc? Ahogy a dal is mondja: "...van aki higgad és akad, aki tombol...”. Minden esetre van tippem, amit én magam is kipróbáltam.
Ha nehezen engedjük el a gyerkőc kezét, féltjük, hogy mi lesz vele, akkor segít a Red chestnut (Vörös vadgesztenye) eszencia. Én magam is szedem, ha úgy érzem, nem bírom tovább az aggódást. Az eszencia segít, hogy visszaszerezzük a kontrollt félelmeink felett és ismét képesek legyünk megbízni a gyerkőcben. Ez nem csak nekünk lesz jobb, de a manó is megérzi, hogy már nem parázunk és benne is csökken a szorongás.
Ha a kényszer szülte az oviba menetelt és lelkiismeret-furdalásunk van, akkor vegyük elő a Pine (Erdei fenyő) eszenciát. Segít megbocsájtani önmagunknak és oldja a bűntudatot. Ha a gyermeknek szeretnénk segíteni a beszoktatás (már ha van egyáltalán) során, akkor is több lehetőségünk van.
Megint itt van a Walnut (Dió), mely segít a gyerkőcnek a változást a helyén kezelni, hogy az ne viselje meg őt és könnyebben tudjon alkalmazkodni a megváltozott élethelyzethez. Persze ezt az eszenciát Anya is szedheti, ha nehéz feldolgoznia az új helyzetet, számára nehézséget okoz...
Ha a gyerkőc haza szeretne inkább menni, mert otthon jobb volt – mondjuk igaza van, ki ne maradna otthon a napi nyolc óra robot helyett.... Ha honvágya van, akkor érdemes Honeysuckle (Jerikói lonc) eszenciát adni neki, mely segít, hogy a múlt emlékeit a manó elengedje és a jelenre koncentráljon: sok másik kisgyerek és egy csomó játék van körülötte, ami segít neki a kezdeti időszakot „túlélni”, míg jön Anya. És ha dühöng a gyermek, lázad, akkor vegyük elő a Holly (Magyal) eszenciát! Oldja a haragot, dühöt és a testvérféltékenységet is csökkenti... Csak zárójelben jegyzem meg, hogy én akkor is betettem a poharamba az eszenciát, amikor a kedves „mester embereket” szerettem volna máshol látni...
És ha este kilenckor még kergetni kell a lurkót, hogy menjen má' fürdeni és fél órán át meséltet, hogy ne kelljen még elaludni... na akkor érdemes keveréküvegben adni neki az Olive (Olajfa) eszenciát. Ahogy korábban is írtam, segít elaludni a manónak, ha a szervezete elfáradt és így reggel sem lesz rohanós a nap, mert kipihenten ébred.
És az alvásról jut eszembe: rémálmok. Én is nem egyszer találkoztam velük a gyerekeknél (is). Kiváló segítség ilyenkor az Aspen (Rezgőnyár) eszencia! Mondogathattam, hogy „Így van, nincs mumus, nem léteznek szörnyek...”, vajmi keveset ért. Sokkal jobb volt, amikor ezt az eszenciát tettem keveréküvegbe: a rémálmok hamarosan maguktól megszűntek!


kép forrása: www.pixabay.com - EME

ISKOLÁS KOR
De jó, már nem alszik délután, este nem kell nádpálcával rohangálni utána, hogy feküdjön már le! Ez tuti pozitívum! De sajnos sok negatívum is belép az életünkbe a sulikezdéssel. Sokukat megviseli a régi barátok elvesztése vagy a teljesítmény kényszer, a rivalizálás, később az érdemjegyek stb. Gondoljunk ilyenkor is a Bach-virágokra!
Ha fél a gyerkőc konkrét dolgoktól (tanár bácsi, valamilyen tanóra, dolgozat vagy esetleg osztálytárs), akkor segít a Mimulus (Bohócvirág) eszencia. Oldja a konkrét félelmet, illetve akkor is segít, ha a gyerkőc szégyenlős, bátortalan vagy lámpalázzal küzd, ha nyilvánosan meg kell szólalnia.
Van olyan gyerkőc, aki nagyon csalódik, ha egy dolgozata vagy felelés rosszabbul sikerül. Teljesen elkenődik és egy ideig nem is akar tanulni, mert értelmetlennek látja a sok erőfeszítést. Akkor vedd elő a Gentian (Tárnics) eszenciát, mely segít felállni a kudarcélmény után és pozitív gondolkodásra ösztönöz. Ismét megtalálja a gyerek a hitét abban, hogy menni fog neki az akadályok legyőzése. Ha a gyerkőc önbizalma nem elég erős, akkor segít a Larch (Vörösfenyő) eszencia, hogy megtalálja magában az „oroszlánt”, ahogy egy kisgyerek fogalmazott. Ha nem mer nekikezdeni dolgoknak (pl. rajznak vagy testmozgásnak), mert az neki úgysem sikerül, akkor érdemes megpróbálni a Larch eszenciát, hogy helyre álljon a gyerkőc önbizalma és merjen hinni önmagában!
Vannak olyan gyerekek, akik szeretnek álmodozni, ábrándozni, ami a koncentráció csökkenésével jár. Nekik nyújthat segítséget a Clematis (Erdei iszalag) eszencia, mely segít az itt és mostra koncentrálni a jövő és az álmok világa helyett – ami nagyon fontos, csak az iskolában előnyösebb, ha figyelünk arra, ami az órán elhangzik.
És a jolly joker a Rescue keverék, mely öt eszenciát tartalmaz és ha más nincs kéznél, akkor csepegtessünk négy cseppet a gyerkőc kulacsába (ha nagyobb a kulacs, akkor kétszer négyet) aznap, amikor például dolgozatot írnak vagy felelni fognak. Iszogassa folyamatosan a kulacsából a vizet akár a dolgozat alatt is: segít oldani a feszültséget, növelni a koncentrációs képességet és összeszedni a gondolatait.

Persze vannak olyan érzések és helyzetek, amik a fentiekben nem kerültek sorra. Keressen bátran, hátha az Ön problémájára is tudunk megoldást találni!

< vissza a kezdőoldalra

< vissza a lap tetejére